Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail

Bordeaux 1980 biedt ook goede wijn | Hubrecht Duijker | FD

Datum: 23-05-1983

Terwijl de aandacht nog volop gericht is op Bordeaux-wijnen uit 1982 - waarvan de prijs door blijft stijgen - besteed ik deze column graag aan de Bordeaux-oogst 1980.

Want daarover is het stil, met als gevolg dat juist dit jaar soms een aantrekkelijke verhouding biedt tussen prijs en kwaliteit. Over de jaren 1978, 1979, 1981 en 1982 werd veel en lovend geschreven, maar wat over 1980 verscheen was meestal alleen negatief. Er zijn zelfs importeurs die hiervan geen fles hebben gekocht. Het wijnjaar 1980 werd in Bordeaux gekenmerkt door een koude start. Mei, juni en juli waren uiterst koele maanden met veel regen. In juni was het niet zo koud geweest sinds 1946 en in juli niet sinds 1954. De ontwikkeling van de druiven werd hierdoor sterk geremd, en ook ging een deel van de vruchten door planteziektes verloren. In augustus en september echter brak de zon door. De maand september werd zelfs de heetste sinds 1964 - ondanks het feit dat soms hevige stortregens werden gesignaleerd. In oktober, toen de pluk plaatsvond, werd het weer onstabiel en koel. De geoogste hoeveelheid rode wijnen was niet minder dan normaal, maar die van witte wijn bleef sterk achter. In de Sauternes overigens was men niet ontevreden, althans bij de mensen die zo laat mogelijk wachtten met de pluk. 

1980 une année jalouse

Na de kleurrijke, vlezige wijnen van 1978 en 1979 waren de wijnen van 1980 lichter van structuur en eleganter van smaak. Ze werden vergeleken met hun voorgangers en als gevolg daarvan slecht ontvangen op een breed front. Het feit dat de twee oogsten erna ook weer kleurrijk en krachtig waren, verslechterde de situatie nog. Maar is 1980 nu inderdaad zo slecht als vaak wordt beweerd? Op verschillende reizen naar Bordeaux heb ik ervaren van niet. Wel is een feit dat dit een "jaloers" jaar is. Er komen grote verschillen voor. De ene wijnbouwer heeft een duidelijk beter product gemaakt dan de andere. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Niet alleen het tijdstip van de pluk speelt een voorname rol, maar ook het efficiënt toepassen van anti-rottingsmiddelen in de wijngaard - om maar te zwijgen van de kwalitatieve selectie. Wie alleen zijn beste cuvées gebruikte, bracht vaak een zeer geslaagd product. Dat er verschillen bestaan, werd onlangs duidelijk op een vergelijkende proeverij van 16 bekende châteaux. De 1980ers waren bijeen gezocht door Ine Droogh-Goossens van Badhotel Zeerust te Noordwijk aan Zee; daar ook vond met een kleine gezelschap de proeverij plaats. Om alle beïnvloeding door naam en etiket uit te sluiten, werden de wijnen blind geproefd. Ik wist zelfs niet welke châteaux precies vertegenwoordigd waren.

Château Margaux winnaar

Absolute winnaar van de proeverij werd Château Margaux, een donkerdiepe wijn, zeer krachtig, heel nobel, en bijna overweldigend van smaak en nasmaak. Ook Mouton-Rothschild vond ik heel erg goed. De wijn had een diepe kleur, een geschakeerde, fraaie smaak en een lange afdronk. Op vrijwel hetzelfde niveau bewoog zich Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, een sappige, intens gekleurde Pauillac met een pittige, haast peperige smaaktoon  en veel eikehout in zowel geur als smaak.

Deze grote wijn ligt te koop voor f 34,80 bij slijters van de Caves Hubert. In vergelijking met Margaux (handelsinkoopprijs bij een importeur te Bodegraven f 54,20) en Mouton-Rothschild (handelsinkoopprijs bij een Amsterdamse firma f 68,--) is dit een heel redelijk bedrag. Voor een nabij Caves Hubert adres kan men bellen met 04125 -4141.

cheval blanc en aartsrivaal ausone

Ook van Cheval Blanc uit Saint-Emilion heb ik zeer genoten. Deze wijn werd gekenmerkt door een donkerdiepe kleur, een sappige vlezigheid en een mooie, genuanceerde smaak. Ik vond hem beduidend beter dan zijn aartsrivaal Ausone, die zeer correct was maar in vergelijking toch wat makkelijk en glad maakte. En dat terwijl derde aanwezige Saint-Emilion Figeac was, een wijn met veel tannine en persoonlijkheid. Ik prefereerde ook Figeac boven Ausone.

professor emile peynaud

Een Médoc-wijn die mij zeer aansprak was Léoville-las-Cases. Het lukt eigenaar Michel Delon om jaar in jaar uit voortreffelijke wijnen te maken. Hij wordt trouwens intensief geadviseerd door professor Emile Peynaud, die ook door Margaux werd ingehuurd. Lafite-Rothschild blijkt in 1980 een charmante, sappige wijn geproduceerd te hebben, behoorlijk vol en diep van kleur. Verbazend vond ik de Latour, die een bijna milde geur had, heel ongebruikelijk. Voorts bezat deze wijn een compacte kleur en een stevige smaak, met ook fruit en eikenhout. Een wijn die ronduit tegenviel was La Mission Haut Brion uit de Graves. Deze miste gewoon niveau. Ook La Lagune imponeerde niet. Het ontbrak de wijn aan ruggengraat, en bovendien was de zuurgraad vrij hoog. Cos d'Estournel daarentegen vond ik wel een heel behoorlijke wijn. Deze Saint-Estèphe had een tamelijk volle smaak die goed nableef in de mond. Ducru-Beaucaillou was nu lekker om te drinken, maar minder diep of verfijnd dan ik van dit domein gewend ben. Hetzelfde gold eigenlijk voor Palmer. De 1980 van Talbot had rondingen en was ook al toegankelijk; geen opmerkelijke maar wel een correcte wijn.

la rivière verrassing

Als verrassing stond op tafel een wijn uit het district-je Fronsac, een grand crus dus. Deze La Rivière deed heel aardig met de andere mee. Zijn geur en smaak hadden haast een klein zoetje. Voorts was de wijn behoorlijk vol en flink van tannine voorzien. Importeur Van Heijst (013-563131) levert La Rivière aan slijters en restaurateurs.

proeverij bewees 1980 goede wijnen

Los van individuele resultaten bewees deze proeverij dat er van de Bordeaux-oogst 1980 wel degelijk goede wijnen zijn te vinden. Ik denk dat het zeer de moeite kan lonen om prijslijsten van betrouwbare, zorgvuldig selecterende wijnkoperijen door te lopen voor wijnen van dit jaar. Met in de kelder wat goede flessen uit 1980 is het trouwens aangenaam wachten op het moment dat 1981 en 1982 op dronk komen - want die jaargangen vragen nog veel geduld.

 

  • Château Latour | Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande | Château Margaux | Château Mouton-Rothschild | Château Lafite-Rothschild en wijnschrijver Hubrecht Duijker
  • Hubrecht Duijker, Hans Jorissen en René Verkerk
  • Constant Fonk van de Oude Rosmolen (**) en Ria Sijtsema van La Mère Anne
Auteur: Hubrecht Duijker | Financieele Dagblad